Terug

Eerste hartklepsysteem op maat geplaatst

Onlangs is in het Erasmus Thoraxcentrum een hartklepsysteem gebruikt dat geheel is afgestemd op de anatomie van de patiënt. Daarmee kan de lekkage richting de holle aders worden gestopt zonder de oorspronkelijk klep aan te tasten.

Hartklep
Het hart heeft vier hartkleppen. Ze zorgen ervoor dat het bloed de juiste kant op stroomt. Twee zorgen voor de bloedstroom tussen de boezems en de kamers. De andere twee bevinden zich op de plaats waar het bloed het hart verlaat. Ze openen en sluiten door drukverschillen in de bloedstroom wanneer het hart samentrekt en ontspant.
Wanneer er een lekt komt er te weinig zuurstof via het bloed in het lichaam. De recente ingreep van het Erasmus Thoraxcentrum was nodig vanwege lekkage aan de zgn. tricuspidalisklep. Deze regelt de bloedstroom tussen de rechterboezem en rechterkamer.

Op maat
Aan de hand van een CT-scan wordt een aangepaste klep gemaakt die precies past bij wat de patiënt nodig heeft. De klep zelf bestaat uit een stent met een klepelement vervaardigd van dunne varkens pericardiumbladeren.
Volgens intervententiecardioloog prof. Nicolas Van Mieghem kent het nieuwe hartklepsysteem een laag operatierisico.

Lees meer

Bronfoto Tricento

Bron: amazingerasmusmc.nl
Door: redactie ICD App