Terug

Heart-in-a box procedure voor het eerst in Nederland toegepast

Artsen hebben de eerste DCD-hartdonatie-procedure in Nederland uitgevoerd. Voorheen was in Nederland een orgaandonatie na een circulatiestilstand voor alle organen mogelijk behalve die van een hart.

Heart-in-a-box
Nadat een donor officieel via de juiste heart-in-a-box procedure geschikt is verklaard kan het stilstaande hart uit het lichaam worden genomen. Het orgaan wordt buiten het lichaam door het OK-team verbonden met een perfusiemachine. Via dit apparaat wordt vloeistof met zuurstof en bloed door het hart gespoten waardoor het hart aangespoord wordt weer te gaan kloppen.

Levensreddend
Wereldwijd gingen o.a. Australiƫ en USA Nederland al voor. De resulaten zijn veelbelovend. Onlangs berichtte de National Health Service in het Verenigd Koninkrijk dat zes kinderen tussen de twaalf en zestien jaar waren gered dankzij een DCD-hartdonatie(DCD, Donation after Circulatory Death).
In Nederland overlijdt vijftien procent van de volwassenen die op een wachtlijst staat voor een harttransplantatie. Bij kinderen gaat het zelfs om dertig procent.

Tekort
Vanwege het grote tekort aan donorharten drongen artsen in 2019 aan om DCD-harttransplantaties in Nederland mogelijk te maken. In samenwerking met de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) en VWS werd besloten deze techniek in Nederland in te zetten.
Artsen van het UMC Utrecht, Erasmus MC en UMC Groningen voerden deze eerste DCD-hartdonatie-procedure uit.

Lees meer

Bronfoto TransMedics

Bron: umcutrecht
Door: redactie ICD App