Terug

Telerevalidatie net zo effectief

Hartrevalidatie thuis is even effectief als trainen in het ziekenhuis. Dat blijkt uit onderzoek van het MMC dat gepubliceerd werd in het Journal of the American College of Cardiology.

Beweegprogramma
Hartpatiënten die een hartinfarct of dotterbehandeling hebben ondergaan zijn zeer gebaat met een hartrevalidatieprogramma. Onderzocht werd middels de SmartCare-CAD studie wat het effect is van thuis trainen met begeleiding op afstand. Het beweegprogramma in het ziekenhuis betekent driemaal per week gedurende drie maanden naar het ziekenhuis. Wanneer het revalidatieprogramma thuis kan worden afgewerkt scheelt dat de patiënt reistijd, onnodige ziekenhuisbezoeken, direct inzage in de eigen gegevens en regie op de voortgang.

Hartrevalidatie van levensbelang
Digitale interventies blijken net zo effectief als reguliere “face-to-face” contacten. Bij de onderzochte groep die revalideerde in het ziekenhuis dan wel in de thuissituatie was het verschil in vooruitgang verwaarloosbaar. Wel kwam nogmaals de noodzaak van revalidatie naar voren. De deelnemers voelden zich na een jaar fysiek fitter, bewegen meer, ervaren een hogere kwaliteit van leven, zijn minder depressief en kunnen beter omgaan met hun aandoening.

Lees meer

Bron: mmc.nl
Door: redactie ICD App