Terug

Techniek autonoom rijden lost cardiologische discussie op

Artificial Intelligence (AI) wordt steeds vaker ingezet in de zorg: Een langlopende discussie onder cardiologen over het wel of niet gebruiken van het medicijn adenosine bij dotteren is opgelost met het inzetten van kunstmatige intelligentie.

Deep learning
Om het definitieve antwoord op deze vraag te krijgen maakten de onderzoekers gebruik van “deep learning”, een techniek binnen AI die ook gebruikt wordt in zelfrijdende auto’s.

FFR-meting
Om bij een vernauwing in de kransslagader onderscheid te kunnen maken tussen gevaarlijke en onschuldige vernauwingen wordt gebruik gemaakt van een zogeheten fractionele flow reserve (FFR) meting. Met een dun draadje wordt de druk vóór en na de vernauwing gemeten. Echter om de bloeddoorstroming maximaal te maken wordt adenosine toegediend.

Twijfels
De onderzoekers bekeken tijdens de studie of het weglaten van het medicijn tot hetzelfde resultaat leidt dan het toedienen ervan.
Vanwege bijwerkingen bij sommige patiënten rezen er twijfels over het gebruik van adenosine. Sommige patiënten ervaren kortademigheid en een druk op de borst. De klachten zijn van korte duur. Ze verdwijnen na enkele minuten.

Zekerheid
De onderzoekers stellen vast dat adenosine onontbeerlijk is bij het bepalen of een vernauwing in de kransslagader wel of niet gedotterd moet worden. Volgens hen is hiermee een einde gemaakt aan een langlopende discussie onder cardiologen.
Het onderzoek, onder leiding van cardioloog dr. Pim Tonino, is onlangs gepubliceerd in het internationaal wetenschappelijk tijdschrift EuroIntervention.

Lees meerBron: catharinaziekenhuis.nl
Door: redactie ICD App