Terug

Cellen in het lab vormen kloppend minihart

Celbiologen hebben voor het eerst in kweekschaaltjes minihartjes gemaakt die zelfstandig een kloppende hartkamer kunnen ontwikkelen. Het proces is een stap voorwaarts naar het voorspellen van hartziektes.

Petrischaaltje
Eerder konden wetenschappers al minihartjes maken van biologisch weefsel waaromheen de hartcellen zich vormen. Echter deze hartjes konden niet worden gebruikt als model voor hartziektes.

De minihartjes (organoïden) zijn gemaakt in een petrischaaltje. Ze zijn niet groter dan een sesamzaadje maar kunnen zich net als bij een embryo geheel zelfstandig ontwikkelen.

Zelforganisatie
Om zelforganisatie te bevorderen gebruikten de wetenschappers stamcellen. Om deze cellen zich te laten ontwikkelen construeerden de onderzoekers een volgorde van signaalroutes die nodig zijn bij de hartontwikkeling van een embryo. Daardoor ontwikkelden zich speciale celtypes die de structuur van een hartwand kunnen maken. Na een week ontstond een afgesloten holte en konden de hartjes ritmisch samentrekken om vloeistof rond te pompen.

Lees er meer over


Bronfoto Newscientist

Bron: newscientist.nl
Door: redactie ICD App