Terug

Nieuwe aanpak hartfalen veelbelovend

Met de combinatie van een speciale His bundel-pacemaker, de juist afgestelde medicatie èn monitoring op de hartfalenpolikliniek ontstaat een flinke verbetering in de kwaliteit van leven. Dat blijkt uit een nieuwe aanpak bij hartfalen in het NWZ. Longcentrum van Alkmaar.

Team
Bij hartfalen is de pompfunctie van het hart verminderd. Doordat er minder bloed door het lichaam stroomt krijgen de organen en weefsels onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen. Meer intensieve begeleiding dan bij andere cardiologie patiënten is dan nodig omdat deze groep vaak meer vocht vasthoudt.
Met de nieuwe aanpak komt de patiënt elke twee weken op afspraak naar de harfalenpoli. Een speciaal team van hartfalenverpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en cardiologen werken samen om deze patiënten de optimale zorg te bieden.

Hisbundelpacing
Wanneer bij deze patiënten de prikkelgeleiding naar de linker hartkamer is vertraagd functioneert het hart niet efficiënt genoeg. Dan is er sprake van een zogeheten bundeltakblok en wordt vaak een pacemaker of ICD geplaatst. Met de nieuwe aanpak wordt bij een deel van de patiënten de zogenaamde Hisbundelpacing methode toegepast. In plaats van in de rechterkamer wordt de elektrode van het device in het eigen geleidingssysteem, de bundel van His geschroefd. “Daarmee voorkom je dat de pompfunctie op den duur toch achteruitgaat “, aldus specialist Stefan Timmer.
Volgens de artsen zijn de resultaten veelbelovend. De pompfunctie wordt bij veel patiënten na deze ingreep weer normaal.

Lees meer

Bron: hartlongcentrum.nwz.nl
Door: redactie ICD App