Terug

STOPSTORM onderzoekt bestraling bij hartritmestoornissen

Deze maand start het consortium STOPSTORM een Europees onderzoek naar bestraling bij hartritmestoornissen. Doelgroep zijn patiënten die lijden aan “ventrikeltachycardie”, het fibrilleren van de hartkamers.

Medicatie en ICD
Bij tachycardie is sprake van een snel of onregelmatig hartritme. Het hart is niet in staat op efficiënte wijze zuurstofrijk bloed naar uw lichaam te pompen. Bij ventrikeltachycardie ontstaat een hartritmestoornis in de hartkamers waardoor het hart te snel klopt. De behandeling gebeurt meestal met medicijnen of het implanteren van een ICD die ingrijpt bij een levensbedreigende hartritmestoornis. Wanneer de ritmestoornissen ondanks de behandeling aanhouden krijgt de patiënt vaak een invasieve katheterablatie.

Bestraling en data
De studie STOPSTORM onderzoekt of bestralingsbehandelingen uitkomst kunnen bieden. Landelijk komen daar ongeveer tweeduizend patiënten voor in aanmerking. In één sessie wordt een hoge dosis bestraling toegediend om het hartritme te stabiliseren.
De behandeling, ook toegepast in de longoncologie wordt al sinds 2014 aangeboden maar er zijn nog te weinig data van vastgelegd. Door in Europees verband te onderzoeken hoopt men gegevens te verzamelen over werkzaamheid en veiligheid van de behandeling.
STOPSTORM is Europees onderzoek dat gefinancierd is met EU Horizon 2020-subsidie van ruim zeven miljoen euro en staat onder coördinatie van het UMC Utrecht.

Lees meer

Bronfoto UMC Utrecht

Bron: umcutrecht
Door: redactie ICD App