Terug

MRI spoort prenatale hartafwijking op

Onderzoekers van het LUMC hebben een MRI verricht die overeenkomstig is aan de foetale hartbeweging. Met deze techniek willen de onderzoekers prenatale hartafwijkingen opsporen en de behandeling van aangeboren hartziekten in de prenatale fase verder ontwikkelen.

Hartcyclus
De MRI is verricht met behulp van een innovatief smart-sync apparaat dat voor dit doel door het LUMC is aangeschaft. “Het was eerder nog niet mogelijk om de hartbeweging van complexe aangeboren hartaandoeningen in de prenatale fase vast te stellen” , aldus Joe Juffermans, promovendus bij Centrum van integrale geneeswijzen(CVIG). Met het smart-sync apparaat is het nu mogelijk de hele hartcyclus in beeld te brengen”.

Echografie
Het smart-sync apparaat kan eenvoudig met een elastische band om de buik van de moeder worden bevestigd. De hartslag kan vervolgens worden gedetecteerd met Doppler echografie. Het systeem maakt daardoor een MRI-synchronisatie met foetale hartbeweging mogelijk en er worden haarscherpe opnamen gemaakt van hart- en bloedvaten.

Lees meer

Bron: LUMC
Door: redactie ICD App