Terug

Sport kijken inspannender voor het hart dan meedoen

Plotse hartdood bij jonge mensen blijft heel zeldzaam maar is wel de belangrijkste oorzaak van overlijden bij jonge sporters. Is intensief sporten dan slecht voor je hart? Volgens sportcardioloog Harald Jørstad van Amsterdam UMC juist niet.

Balans vinden
Volgens de sportcardioloog zit het hem in de balans tussen gezondheid en belasting. Overdreven veel sporten levert per saldo niet meer gezondheidswinst op. Volgens de arts is de vraag of je meer moet sporten altijd een individuele afweging. Bij een hele kleine groep kan extreem veel sporten onder bepaalde omstandigheden een risico zijn. Niet zelden is een onderliggende aandoening de oorzaak. Een aangeboren zeldzame hartafwijking, een hartspierontsteking of zomaar een forse klap op de borstkas.

Buiten het veld
De meeste cardiologen zijn het erover eens dat sporters niet de grootste risicogroep is voor het optreden van een hartstilstand. De meeste vinden plaats buiten sportveld en daar is dan geen camera bij die een grote impact bij een groot publiek veroorzaakt. Een en ander bleek uit onderzoek onder voetbalenthousiasten thuis op de bank. Tijdens het wereldkampioenschap voetbal in 2014 belandden in Duitsland 3,7 procent meer mensen met een hartaanval in het ziekenhuis dan in dezelfde periode een jaar later. Duitsland won met 1-0 van Argentinië na een zenuwslopende wedstrijd.

Lees er meer over

Bronfoto Freepik

Bron: nrc
Door: redactie ICD App