Terug

Keuze bloedverdunner met genetische test

Vanaf deze week kunnen patiënten met een acuut hartinfarct kiezen voor een genetische test die direct aangeeft welke bloedverdunner het meest geschikt is. Het St. Antonius Ziekenhuis biedt deze mogelijk standaard aan.

Bloedplaatjesremmers
Bij een hartinfarct is zo snel mogelijk een dotterbehandeling nodig. Meestal worden een of meer stents in de kransslagader geplaatst om de bloedvaten open te houden. Uit voorzorg moeten patiënten na de operatie bloedverdunners innemen die verhinderen dat de bloedplaatjes aan elkaar kleven en een bloedklonter vormen. Standaard wordt een sterk type toegediend.

Genotypering
Onderzoek geeft aan dat ongeveer zestig procent van de patiënten genoeg heeft aan een minder sterke bloedverdunner. Om te bepalen welke type dat moet zijn wordt met een beetje wangslijm een snelle genetische test gedaan. Binnen een uur is bekend welke bloedverdunner de patiënt na de operatie nodig heeft.
Volgens de onderzoekers biedt het gebruik van bloedverdunners op maat de patiënt een betere kwaliteit van leven. Doordat minder complicaties optreden hoeven ook minder kosten te worden gemaakt.

Lees meer

Bron: antoniusziekenhuis
Door: redactie ICD App