Terug

Nieuwe techniek behandeling hartritmestoornissen

Een nieuwe revolutionaire techniek maakt de behandeling van hartritmestoornissen sneller, effectiever en geeft een veel kleinere kans op complicaties.

Verhitting en bevriezing
Ongeveer honderdzeventigduizend mensen in Nederland hebben last van boezemfibrilleren en is daarmee de meest voorkomende hartritmestoornis. Ze zorgt voor hartkloppingen, een onregelmatige hartslag, vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst of duizeligheid. Voor de behandeling wordt veel gebruik gemaakt van verhitting of bevriezing. Daarbij worden littekentjes in het hartweefsel gemaakt om ongewenste elektrische prikkels naar het hart tegen te houden.Nadeel van deze behandeling is dat er complicaties aan omliggend weefsel kunnen ontstaan of zenuwen beschadigd kunnen raken. Ook komt een (zeldzame) schade aan de slokdarm voor.

Elektrisch veld
Met de nieuwe techniek (pulsed field ablation) worden de cellen die de ritmestoornis veroorzaken met een elektrisch veld uitgeschakeld. De techniek werkt zeer precies en zorgt ervoor dat weefsel en zenuwcellen niet beschadigd raken. Daarmee is het risico op complicaties lager en ervaren de meeste patiënten na één jaar geen boezemfibrilleren meer. De behandeling kan binnen een uur worden gedaan en de patiënt kan dezelfde dag nog naar huis.
Het UMCG heeft als eerste behandelcentrum in de Benelux de nieuwe ablatietechniek toegepast.

Lees meer


Bronfoto:dicardiology.com

Bron: umcg.nl
Door: redactie ICD App