Terug

Tijdelijke batterijloze pacemaker oplosbaar in lichaam

Amerikaanse onderzoekers zeggen een batterijvrije pacemaker te hebben ontwikkeld die in het lichaam oplost. Het apparaat is ontwikkeld voor patiënten die tijdelijk hulp nodig hebben om hun hartslag te reguleren.

Stroom
Een pacemaker helpt de hartslag weer in het juiste ritme te krijgen door stroomstootjes af te geven. Sommige patiënten houden hun hele leven een pacemaker terwijl anderen een tijdelijke nodig hebben. Bij de tijdelijke pacemakers bevestigen chirurgen elektroden op de hartspier. De draden lopen door de huid naar een kastje buiten het lichaam dat de stroom levert. Nadeel is dat er risico op infecties is en het hartweefsel kan beschadigd raken als het apparaat na verloop van tijd weer moet worden verwijderd. Vanwege deze nadelen ontwikkelden onderzoekers een pacemaker die batterijloos is en na verloop van tijd in het lichaam oplost.

Near-field
Het apparaatje is 0,25 mm dik en weegt nog geen halve gram. Het zachte en flexibele materiaal is omhuld met elektroden om op het hart stroomstootjes kunnen afgeven. Stroom haalt de pacemaker uit een externe antenne middels near-field communication. Dat is een techniek die ook gebruikt wordt bij het draadloos opladen van een smartphone.
Het apparaatje zelf is gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal (PLGA). Door de samenstelling en de dikte er van te variëren kan de arts bepalen hoe lang de pacemaker werkzaam blijft voordat deze oplost.

Lees meer

Bronfoto Kijkmagazine

Bron: kijkmagazine
Door: redactie ICD App