Terug

Lekkende mitralisklep gerepareerd op kloppend hart

Onlangs is voor het eerst in Nederland een lekkende hartklep op het kloppende hart gerepareerd met de zgn. HARPOON-techniek.

HARPOON
Bij deze ingreep wordt de patiënt niet op de hartlongmachine aangesloten. De operatie wordt uitgevoerd via een opening links in de borstkas en een kleine opening tussen de ribben.
De HARPOON is eigenlijk een soort pistool met daaraan een lange buis. Via de ribben gaat deze naar de lekkende hartklep. Vervolgens wordt deze klep in beeld gebracht met een slokdarm echo. Zelfknopende hechtingsdraden worden in de randen van de lekkende klep geschoten waarna de lekkage kan worden gedicht.

Mitralisklep
Een lekkende mitralisklep is het meest voorkomende hartdefect. Patiënten ervaren benauwdheid, vermoeidheid en de kans op beschadiging van het hart is aanwezig.
Oorspronkelijk gebeurde een reparatie van een hartklep met een openhartoperatie of via openingen in de ribben. Het bleef nodig de patiënt aan een hartlongmachine aan te sluiten. Met de nieuwe HARPOON techniek is dat niet meer nodig.

Voordeel patiënt
“Het grote voordeel voor de patiënt is dat het hart op eigen kracht kan blijven kloppen”, aldus cardiothoracaal chirurg Patrick Klein van het St. Antonius Ziekenhuis. Na vier dagen kan de patiënt naar huis om te herstellen. Die hersteltijd is nu een kwestie van weken terwijl daar voorheen al gauw drie tot vier maanden voor stond.
Het aantal ingrepen is nu nog klein omdat de techniek nog niet in aanmerking komt voor vergoeding door zorgverzekeraars. Het St. Antonius Ziekenhuis dat deze operaties zelf bekostigde hoopt dat er in de komende jaren meer geld beschikbaar komt om patiënten met deze nieuwe ingreep te helpen.

Lees meer

Bronfoto ST. Antonius Ziekenhuis

Bron: St.Antonius Ziekenhuis
Door: redactie ICD App