Terug

Betere meetmethode haarvaten hart

Onderzoekers hebben een meetmethode ontwikkeld om de kleinste haarvaten van het hart te analyseren. Daarmee kunnen cardiologen een duidelijker diagnose stellen.

Vrouwenhart
Bij het zogeheten microvasculair lijden heeft de patiënt last van verhoogde weerstand in de haarvaten van het hart. Klachten zijn pijn op de borst, kortademigheid, vermoeidheid, slaapproblemen en hartkloppingen. Meer vrouwen dan mannen (zestig om veertig procent) hebben er last van. Vaak wordt in dat verband gesproken over “het vrouwenhart” vanwege het groter aandeel van vrouwen.

Bloedstroom en weerstand
De aandoening wordt volgens de onderzoekers nogal eens ten onrechte gelinkt aan vernauwingen in de kransslagaders. Reden om te zoeken naar een betere meetmethode om onbegrepen pijn op de borst beter te kunnen duiden.
Met de nieuwe meetmethode analyseert men in de kleinste haarvaten de bloedstroom en de weerstand ervan. De toestand van die vaten geven een beeld over de conditie ervan zodat je de juiste diagnose kunt stellen.

Prognose
Microvasculair lijden heeft een betere prognose dan andere klachten van pijn op de borst zoals het dichtslibben van de grotere kransslagaders. Met medicijnen kunnen de klachten worden verminderd.
De zoektocht naar deze nieuwe meetmethode was onderdeel van promotieonderzoek en een samenwerking tussen het Catharina Ziekenhuis en TU van Eindhoven.

Lees meer

Bron: catharinaziekenhuis.nl
Door: redactie ICD App