Terug

Gehalte speciaal eiwit voorspeller bij hartproblemen

Het vroeg opsporen van het eiwit Lp(a) in het bloed van patiënten met hartproblemen kan in de toekomst hartinfarcten voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC dat is gepubliceerd in de European Journal of Preventive Cardiology.

Teveel Lp(a)
Een verhoogd gehalte LDL-cholesterol is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Gebleken is dat het eiwit lipoproteïne(a) of Lp(a) een zeer sterke indicator is voor het risico voor hart- en vaatziekten. Het eiwit “vervoert” vetten in het bloed. De onderzoekers menen wanneer er teveel Lp(a) in het bloed zit er ontstekingen in de vaatwanden kunnen ontstaan waardoor de kans op hart- en vaatziekten groter wordt.

Protocol
Bij alle patiënten met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten wordt in het Amsterdam UMC met bloedonderzoek het cholesterolprofiel vastgesteld. Nog niet alle ziekenhuizen nemen deze aanpak in hun vaste onderzoeksprotocol op.
Volgens Nick Nurmohamed, arts-onderzoeker bij Cardiologie en Vasculaire geneeskunde, kunnen met deze vondst patiënten gevonden worden met een driemaal zo hoog risico op het krijgen van hart- en vaatziekten, zonder dat zij dat wisten.

Lees meer

Bronfoto Amsterdam UMC

Bron: Amsterdamumc
Door: redactie ICD App