Terug

Eerste kunsthart in Nederland geïmplanteerd

In het UMC Utrecht is bij een patiënt met zeer ernstig hartfalen succesvol een volledig kunsthart geïmplanteerd. Het is eerste keer dat deze ingreep in Nederland plaatsvindt.

Patiënt
Een kunsthart vervangt niet alleen het hart maar neemt ook alle functies van het hart over inclusief een pompkracht en bloedtoevoer. De patiënt die leed aan ernstig biventriculair hartfalen mocht na twee dagen van de IC en ervaart aanzienlijk minder klachten.

Innovatief
Het innovatieve kunsthart bestaat uit pompen, vier biologische kleppen, sensoren, elektronica en geïntegreerde software en weegt ongeveer 1000 gram. Aan de buitenkant is het gemaakt van polyurethaan en aan de binnenkant bekleed met biologisch materiaal uit het hartzakje van een rund. Via een membraan wordt het bloed naar de lichaams- en longslagader gestuurd.
Het kunsthart wordt vastgemaakt aan de boezems van het hart, de grote lichaamsslagader en de longslagader. Het is via een externe kabel met de patiënt verbonden aan een mobiele controller met vier batterijen die de patiënt altijd in een schoudertas met zich meedraagt.

Groot tekort
In Nederland is er een groot tekort aan donorharten. Jaarlijks staan rond de honderdtwintig hartpatiënten op de wachtlijst voor een donorhart. Het UMC Utrecht werd door de Franse fabrikant CARMAT SA uitgekozen om als eerste in Nederland het kunsthart bij een patiënt te implanteren.

Lees er meer over

Bron: umcutrecht
Door: redactie ICD App