Terug

Beethovens Vijfde Stoornis Symphonie

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest speelde gisteren een speciale de Vijfde van Beethoven. Echter behoorlijk uit de maat. Voor het eerst werd merkbaar gemaakt hoe het is en voelt als een haperend (hart)ritme je leven bepaalt.

De melodie van het hart
“Taa da da daaaa”. Zo klinkt het begin van “de Vijfde” in haar klassieke uitvoering. Het Philharmonisch speelde echter een van de herarrangementen van klassieke stukken die werden gemaakt op basis van het hartritme van vier patiënten met een hartritmestoornis. En dat voor een bijzonder publiek van hartpatiënten en cardiologen. Onrust, nerveusheid, met horten en stoten. Dat was vooral wat doorklonk in de muziek. Het orkest maakte voor iedereen voelbaar wat je doormaakt als je lijdt aan een onregelmatige hartslag.

Initiatief
Van de driehonderdduizend mensen die aan hartritmestoornissen lijden is een derde zich daar niet van bewust. Hartkloppingen, kortademigheid of duizeligheid. Veelal herkent men deze niet als hartklachten.
Initiatiefnemer Klaas Verhoeven vroeg zich door alle berichtgeving rond hartritmestoornissen af hoe een verstoord hartritme voelt of klinkt. Hij bracht atriumplatform AFIB, het Erasmus MC en het Philharmonisch bij elkaar wat uitmondde in confronterende klassieke “Stoornis Symphonieën’” geïnspireerd op muziekstukken van o.a. Beethoven, Mozart en Brahms.

Inzet muziek
Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Erasmus MC werken de komende vijf jaar samen door muziek in de zorg in te zetten om onderzoek te doen naar de effecten van muziek voor patiënten en zorgmedewerkers.

Lees meer

Bron: erasmusmc
Door: redactie ICD App