Terug

Onderzoek veilige zwangerschap vrouwen met aangeboren hartafwijking

Voor vrouwen met een aangeboren hartafwijking is kinderen krijgen geen vanzelfsprekendheid. In het Erasmus MC doet cardioloog en hoogleraar Roos Hesselink onderzoek naar hoe dit toch veilig kan.

Weinig bekend
Een zwangerschap is voor het hart altijd een extra belasting. Voor vrouwen met een aangeboren hartafwijking geldt dit nog nadrukkelijker. Zij moeten daarom goed begeleid worden. Echter er is nog weinig bekend over zwangerschap met een aangeboren hartafwijking.

Studie
In de zogeheten ROPAC- studie ( Registry Of Pregnancy And Cardiac disease) wordt de toestand bekeken van zwangere vrouwen met een aangeboren hartafwijking en hun kinderen.
Het onderzoek richt zich op kwesties als te klein of te vroeg geboren, keizersnede of de natuurlijke weg, welke medicijnen zijn wel/niet veilig en de kans op een hartafwijking bij het kind.
Een speciaal gedeelte van de studie is gericht op vrouwen bij wie een hartklep is vervangen en vrouwen met een aangeboren aandoening aan de aorta. Het onderzoek loopt in zesenvijftig landen.
In de podcast “Zwangerschap en een aangeboren hartafwijking”(Spotify)vertelt cardioloog Jolien-Roos Hesselink er meer over. Ook te beluisteren via Apple Podcast, Spreaker of Google Podcasts.

Lees meer

Bron: amazingerasmusmc.nl
Door: redactie ICD App