Terug

Hartrevalidatie goed alternatief stentoperatie

Patiënten met chronische pijn op de borst hebben wellicht meer baat bij een trainingsprogramma dan bij een stentoperatie. Dat meldt het Radboud umc n.a.v. onderzoek onder achttienduizend patiënten met een verlaagd risico op sterfte, ziekenhuisopnames en andere aandoeningen.

Stent
De oorzaak van chronische pijn op de borst (angina pectoris) is meestal een vernauwing in een of meerdere kransslagaders. Het hart krijgt dan te weinig bloed waardoor vooral bij inspanning klachten ontstaan. De behandeling begint in de meeste gevallen met medicatie. Wanneer dit niet meer afdoende is volgt doorgaans een stentoperatie.

Onderzoek
Omdat mensen met stabiele pijn op de borst vaak ook minder bewegen vroegen de onderzoekers zich af of deze groep in een aantal gevallen beter af is met een trainingsprogramma gericht op hartrevalidatie. De wetenschappers volgden achttien maanden een groep van achttienduizend patiënten die waren gediagnosticeerd met angina pectoris. Aan het eind van die periode bleken er relatief minder sterfgevallen, ziekenhuisopnames of een nieuwe aandoening onder de volgers van hartrevalidatie dan onder de geopereerde patiënten. Een aanwijzing voor de onderzoekers dat een trainingsprogramma voor patiënten met pijn op de borst een goed alternatief kan zijn. Zij benadrukken dat deze cijfers een eerste indicatie geven, en dat vervolgonderzoek nodig is.

Lees meer

Bron: radboudumc.nl
Door: redactie ICD App