Terug

Draadloos ICD-pacemaker systeem nu in Nederland geïmplanteerd

Voor het eerst is in Nederland een pacemaker geïmplanteerd die draadloos communiceert met een geïmplanteerde S-ICD. Begin december werd in Cleveland in de VS al een dergelijk systeem voor het eerst ter wereld bij een patiënt geïmplanteerd.

Soorten
Er zijn twee typen ICD. Bij de transveneuze ICD(TV-ICD) is de ICD met het hart verbonden door elektroden die zich in het hart bevinden. Zo kan deze ICD pulstherapie geven. Bij een subtucane ICD(S-ICD) worden de draden op het hart geplaatst. Door deze aansluitconstructie kan de S-ICD geen pulstherapie geven omdat de pacemakerfunctie ontbreekt. Om dit te ondervangen is nu een draadloze pacemaker ontwikkeld die met de S-ICD kan communiceren zodat pulstherapie mogelijk wordt.

Werking
Wanneer de S-ICD een hartritmestoornis opmerkt stuurt deze een melding naar de pacemaker die vervolgens het hartritme weer op orde brengt. Wanneer dit niet lukt grijpt de ICD alsnog in met een elektrische schok. Welk ICD-systeem voor een patiënt geschikt is, is afhankelijk van de persoonlijke medische situatie.
De implantatie vond plaats binnen de zogeheten wereldwijde Modular ATP studie waarmee patiënten met deze nieuwe techniek worden gevolgd om deze te evalueren.

Lees meer

Bron: zorgkrant.nl
Door: redactie ICD App