Terug

Meedoen aan HCM studies

HCM of hypertrofische cardiomyopathie is een aandoening waarbij de hartspier is verdikt. De hartziekte is in vijftig procent van de gevallen genetisch bepaald.

ENERGY Trial
Niet iedereen met de aanleg krijgt HCM. Over het waarom is nog weinig bekend. Lopende onderzoeken zijn gericht het vermoede bestaan van beschermende of uitlokkende factoren die meespelen.
Momenteel lopen er twee belangrijke studies naar HCM: ENERGY Trial en de FUSION-HCM studie.
Bij mensen met genetische aanleg voor HCM gaat de hartspier minder efficiënt om met energie. Dit is te vergelijken met een elektrisch apparaat waar een oranje of rood energielabel op staat. Met de ENERGY Trial wordt onderzocht of het medicijn Trimetazidine de energie-efficiëntie van de hartspier verbetert. Dit onderzoek is gestart in 2017 en zal worden afgerond in 2023.

FUSION-HCM studie
Deze studie is in 2019 opgezet om meer inzicht te krijgen in de stofwisseling van het hart bij mensen die in aanleg HCM hebben. Onderzoek wordt gedaan in verschillende fasen van hun aandoening en is gericht op dragers van een mutatie van het zogeheten MYBPC3 of MYH7 gen. Het gaat hier zowel om mensen zonder klachten als die met geringe of vergevorderde HCM.

Meedoen
Deze onderzoeken kunnen niet zonder vrijwillige medewerking van patiënten.
Daarom: Bent u ouder dan 18 jaar, HCM-gendrager van de MYBPC3 of MYH7 mutatie, met of zonder ziekteverschijnselen en niet drager van een ICD? Dan nodigt Cardiomyopathieonderzoek Nederland u graag uit u aan te melden als vrijwillige deelnemer van de HCM-studies.

Lees er meer over

Bron: cardiomyopathie-onderzoek.nl
Door: redactie ICD App