Terug

Risico op hart- en vaatziekten groter bij vrouwen na de overgang

Een goede leefstijl kan het risico op hart- en vaatziekten bij vrouwen na de overgang verminderen. Vrouwen missen echter voldoende betrouwbare informatie over de overgang en de klachten die daarmee samengaan. Dat blijkt uit het rapport van een studie door het Nivel.

Te intensief
Leefstijlinterventies zoals beweegprogramma’s en voedingsinterventies zijn er genoeg. Het zijn vaak intensieve groepsprogramma’s van drie of meer sessies per week die begeleid worden door professionals. Uit het onderzoek bleek dat vrouwen deze aanpak als te intensief ervaren. “Het spreekt hen wel aan om wekelijks te bewegen in een groep “gelijkgestemden” onder begeleiding van iemand met kennis van de overgang”, aldus het rapport.
Strenge diëten blijken in het dagelijks leven moeilijk vol te houden. Beter is om met goede informatie en begeleiding van een gespecialiseerde diëtiste het voedingspatroon individueel aan te passen i.p.v. in groepssessies.

Kennis
Daarnaast blijkt er bij vrouwen een grote kennisbehoefte te bestaan over de overgang en de klachten die daarmee gepaard gaan. Die informatie krijgen zij vaak niet van de huisarts bij wie ze het gevoel hebben onvoldoende serieus genomen te voelen. Maar ook specialisten zoals diëtisten, fysiotherapeuten en fitnessinstructeurs missen specifieke richtlijnen om vrouwen rond de overgang te begeleiden bij het aanpassen van hun leefstijl.
Het onderzoek werd uitgevoerd door het Nivel die leefstijlinterventies bespraken met groepen vrouwen rond de overgang en met professionals uit de nulde- en eerstelijnsgezondheidszorg.

Lees meer

Bronfoto Nivel

Bron: zorgkrant.nl
Door: redactie ICD App