Terug

Pacemaker ultrasoon opladen

Het opladen van een pacemaker zonder de batterij te vervangen blijft de wetenschap intrigeren. Na de vinding de pacemaker op te laden m.b.v. de hartspier heeft een Zuid Koreaans onderzoeksteam een andere batterij techniek ontwikkeld: ultrasoon opladen.

Vervanging
Een pacemaker stuurt een stroomstootje naar het hart wanneer het hartritme te traag is of onderbroken wordt. Daarvoor is een batterij nodig die tot tien jaar meegaat. Daarna moet hij vervangen worden met een kleine invasieve ingreep.

Statische elektriciteit
Onderzoekers van het Korea Institute of Science and Technology komen met een oplaadsysteem dat werkt middels ultrasone golven.
De “oplader “en de pacemaker moeten zich binnen 1,5 cm van elkaar bevinden. Bij het opladen komt te veel warmte vrij. Om allerlei beperkingen die magnetische resonantie heeft te kunnen omzeilen maakt het onderzoekteam gebruik van het zgn.tribo-elektrisch effect, een soort van statische elektriciteit.
De wrijving die daarbij ontstaat kan meer dan 8 milliwatt opwekken. Daarmee kun je bijvoorbeeld tweehonderd ledlampjes laten branden.
Onder water werkt de oplaadtechniek al. De onderzoekers gaan nu kijken hoe het oplaadsysteem zich boven water houdt op varkenshuid.

Lees meer

Bron: kijkmagazine
Door: redactie ICD App