Terug

Onderzoek rol pesticiden bij hartritmestoornissen

Er zijn duidelijke aanwijzingen dat pesticiden het hartritme kunnen verstoren. Dat zegt specialist hartritmestoornissen Bianca Brundel verbonden aan het Amsterdam UMC.

Verband
Boezemfibrilleren komt veel voor in westerse landen. Veel voorkomende oorzaken van atriumfibrilleren zijn hoge bloeddruk, suikerziekte of overgewicht. De aandoening is meestal niet levensbedreigend maar behandeling is nodig om verdere schade aan het hart te voorkomen.
In Nederland wordt jaarlijks ongeveer 9 miljoen kilo landbouwgif op akkers en in kassen gebruikt. Via de stichting AFIP gaven mensen aan dat pesticidegebruik ook weleens oorzaak zou kunnen zijn van boezemfibrilleren. Dat verband werd nog niet eerder gelegd. Wel blijkt nu uit beginstudies dat chemicaliƫn die onkruid en ongedierte bestrijden meer kans kunnen geven op boezemfibrilleren.

Speerpunten
Het onderzoek gaat zich richten op de oorzaak van de hartritmestoornissen zodat gerichte behandeling mogelijk wordt. De onderzoeker wil ook kijken of atriumfibrilleren vaker voorkomt bij mensen die met pesticiden werken of bij omwonenden van de velden waar ze worden gebruikt. Laboratoriumonderzoek wijst uit dat daar een mogelijke link zit. Om die gedachte te staven is meer input nodig van burgers zelf. Daarvoor zal de hoeveelheid pesticiden in het bloed van omwonenden in een omgeving worden gemeten waar veel met pesticiden wordt gewerkt. Daarnaast wordt er gekeken naar alternatieven voor bepaalde pesticiden.

Lees meer

Bronfoto NOS

Bron: nos.nl
Door: redactie ICD App