Terug

Meedenk spreekuur voor hartpatiënten

De afdeling cardiothoracale chirurgie van het UMC Groningen heeft een speciaal spreekuur ingericht om met de hartpatiënt dilemma’s, wensen en behoeften te bespreken.

Impact
Onderzoeken tonen aan dat de kwaliteit van leven vooral bij oudere patiënten verslechtert. Een operatie heeft vaak veel impact. Sommige patiënten woonden nog zelfstandig terwijl zij na de operatie afhankelijk werden van bijvoorbeeld een verpleeghuis.

PRIME
Om eerder en beter te kunnen beslissen wat de beste behandeling is, bestaat er voor een patiënt sinds kort de PRIME-poli (Preoperatieve Risicoschatting en Meebeslissen). Het gaat om patiënten ouder dan zeventig jaar die extra risico lopen vanwege bijvoorbeeld zwaarlijvigheid of beginnende dementie.
Het speciale spreekuur bestaat uit het totale behandelteam, de patiënt en meegekomen familie. Er wordt gebruik gemaakt van speciale testjes en uitgebreid gepraat met patiënt en hun naasten. Na afloop wordt verder overlegd met specialisten om het gehele behandelingsvoorstel rond te maken.

Winst
Patiënten krijgen dezelfde dag te horen wat het behandelvoorstel is. De ervaring leert dat zij het fijn vinden dat er uitgebreid naar hen is geluisterd en dat ze konden meedenken over hun behandeling.
Volgens het ziekenhuis levert de nieuwe werkwijze winst op voor zowel het behandelingsteam als patiënt.

Lees meer

Bron: umcg.nl
Door: redactie ICD App