Terug

Simulatiemodel bloedstroom belangrijk voor jonge hartpatiënten

Kinderen met een aangeboren hartafwijking kunnen later worden geconfronteerd met een vernauwing in de longslagaders. Om complicaties tijdens de behandeling te voorkomen kan een computersimulatie meer inzicht geven in hoe het bloed stroomt.

Bloedstroom
De vernauwing in de longslagaders kan ontstaan door de hartafwijking zelf maar kan ook het gevolg zijn van hartoperaties die al op jonge leeftijd door kinderen zijn ondergaan. Zo’n vernauwing belet een vrije doorstroming van het bloed naar de longen. Het leidt veelal tot vermoeidheid, hartritmestoornissen en zelfs plotselinge hartdood. “Om het beste moment van ingrijpen te bepalen moet je inzicht hebben hoe het bloed stroomt en per patiënt bekijken wat de beste aanpak is” , aldus onderzoeker Maartje Conijn verbonden aan het UMC Utrecht.

Computermodel
Een van de technieken om tot een behandelplan op maat te komen is het gebruik van Computational Fluid Dynamics (CFD). Hiermee kan aan de hand van de 3D anatomie van een bloedvat en de toepassing van wiskundige- en natuurkundige formules de bloedstroom in het vat zichtbaar gemaakt worden. Daarbij wordt het 3D model van het hart betrokken, het gewicht van het kind en het aantal hartslagen per minuut. Zo kan worden berekend hoe het bloed door de vernauwde longslagader van het kind stroomt zowel in rust als tijdens een inspanning. Het computermodel kan ook het effect van het plaatsen van een stent of een operaties berekenen.
De inzet van het model kan in de toekomst leiden tot een nog specifiekere behandeling op maat voor de patiënt.

Lees meer

Bron: umcutrecht.nl
Door: redactie ICD App