Terug

Gender software ziet risico beroerte bij vrouwen

Hart- en vaatziekten zien er bij mannen en vrouwen in de praktijk vaak anders uit en de risicofactoren kunnen ook verschillen. Een software-applicatie die de huisarts al gebruikt om het risico op hart – en vaatziekten te duiden zal worden omgebouwd om het risico op een beroerte bij vrouwen te duiden.

Gender
Er is steeds meer aandacht voor zogeheten gendersensitieve huisartsgeneeskunde met name waar het gaat om hart- en vaatziekten. Die zien er in de praktijk bij vrouwen en mannen anders uit en ook de risicofactoren verschillen. De studie van Hine van Os, basisarts en arts-onderzoeker op het gebied van beroerte, eHealth en data science inventariseert het risico op een beroerte bij vrouwen met behulp van software. Volgens de arts is het belangrijk dat huisartsen oog hebben voor de hartproblemen bij vrouwen. Met bestaande onderzoeken is volgens van Os niet altijd de juiste diagnose te stellen. Met een nieuw ontwikkelde meetmethode kan dat volgens de arts wel.

Vrouwspecifieke software
De nieuwe software bouwt voort op de toenemende kennis over de rol van sekse en gender bij hart- en vaatziekten. Er wordt nu verder onderzocht “welke vrouwspecifieke risicofactoren mogelijk ook een rol spelen, en zo ja, in welke mate”, aldus de onderzoeker. Vrouwspecifieke factoren zijn o.a. migraine, hormonale stoornissen en zwangerschapsvergiftiging. Deze worden onderzocht in combinatie met traditionele risicofactoren die tot verhoging van het risico op een beroerte kunnen leiden. Daarbij gebruikt men de big data van het zogeheten Hacking Stroke project. Dat is een studie naar de ontwikkeling en implementatie van software voor vroeg-herkenning van risico op hart- en vaatziekten in de huisartspraktijk.

Lees er meer over

Bronfoto Nivel

Bron: icthealth.nl
Door: redactie ICD App