Terug

Hart herstelt zichzelf met cellen

Tijdens een studie naar het regenereren van het hart na een hartinfarct bleek dat het lymfestelsel en de immuunrespons een grote rol spelen bij herstel.

Zelfherstel door cellen
Kort gezegd slaat je immuunsysteem na een ziekte informatie op over ziekteverwekkers om bij een volgende aanval klaar te zijn te overleven. Dat is bij het hart ook het geval. Een studie geeft aan dat het menselijk hart in staat is zichzelf te herstellen door toedoen van bepaalde cellen. De ontdekking van deze innovatie kan leiden naar nieuwe succesvolle behandelingen voor hart- en vaatziekten.

Macrofagen
Alles draaide tijdens de studie rond macrofagen, gespecialiseerde cellen die bacteriën kunnen vernietigen of omgekeerd ontstekingsreacties kunnen veroorzaken. Na een hartaanval zijn zij het die zich als eerste met het hart gaan “bemoeien”. Ze produceren een eiwit dat bekend staat als VEGFC, dat de vorming van nieuwe lymfevaten stimuleert en de genezing versnelt.

Tweedeling
Tijdens het onderzoek bleek echter een tweedeling van macrofagen. Aan de ene kant is er productie van het VEGFC-eiwit dat herstel bevordert. Aan de andere kant een ontstekingsbevorderende reactie die juist schade aan het hart toebrengt.
Het doel van verder onderzoek is te achterhalen hoe het aantal bruikbare macrofagen kan worden vergroot en de schadelijke kunnen worden verminderd of geëlimineerd.

Lees meer

Wellicht ook interessant: De ingebouwde reserve-pacemaker. (Engelse tekst)

Bron: www.curioctopus.nl
Door: redactie ICD App