Terug

Giftig plantje herstelt ontsteking hartzakje

Negen jaar geleden werd onderzoek gedaan naar de werking van Colchicine bij patiënten met een ontsteking van het hartzakje (pericarditis). De uitkomst was minstens opmerkelijk. Minder pijn en minder kans op herhaling.

Ontstekingsremmer
Colchicum is een giftige plant. In de oudheid werd ontdekt dat het plantenextract ervan heilzaam werkt bij jicht. Heden ten dage is de werking van Colchicine officieel geregistreerd als ontstekingsremmer. Aangezien enkele hartziekten ook te maken hebben met een (chronische) ontsteking wees nader onderzoek uit dat Colchicine mogelijk ook bij bepaalde hartpatiënten voordelig kan werken. Het middel wordt nu toegepast om complicaties na een dotterbehandeling te verminderen. Patiënten met kransvatlijden gebruiken het om de kans op een hartinfarct of beroerte te verlagen.

Bijwerking
Alhoewel Colchicine voor veel patiënten een verademing is kun je Colchicine niet zomaar gebruiken. Het middel gaat in een aantal gevallen niet goed samen met o.a. grapefruitsap, bij ernstige nier- of leverfunctiestoornissen en in combinatie met statines.
Aardige bijkomstigheid is dat een Colchicine-behandeling goedkoop is. Die kost € 0,49 per dag.

Lees meer

Bron: cardiologiecentra.nl
Door: redactie ICD App