Terug

Dekking (sport)braces vanuit zorgverzekering

Braces die een ICD of pacemaker kunnen beschermen, bijvoorbeeld tijdens het beoefen van een sport, kunnen in aanmerking komen voor een vergoeding vanuit uw zorgverzekering. Zo is er soms sprake van dekking vanuit de basisverzekering, bijvoorbeeld bij een verwijzing van een specialist. Ook vanuit de aanvullende zorgverzekering kan er een extra dekking plaatsvinden. Hiervoor kunnen afhankelijk van de zorgverzekeraar verschillende voorwaarden gelden. Vaak is het raadzaam om de zorgverzekeraar of polis eerst te raadplegen en vervolgens een gepaste brace uit te zoeken.

Wat zijn de voorwaarden?

De volgende voorwaarden gelden voor vergoeding van een brace vanuit de basisverzekering:

-De brace heeft een ontlastende, ondersteunende of corrigerende functie

-De brace is niet bedoeld voor kortdurend gebruik (bijvoorbeeld bij een blessure)

-Braces die je alleen nodig hebt om een sport te (blijven) beoefenen, worden doorgaans niet vergoed door de zorgverzekeraar

-De leverancier van de (sport)brace moet een certificaat hebben van de Stichting Erkenningsregeling voor leveranciers van Hulpmiddelen (SEMH)

-Je hebt een medische indicatie en verwijzing van een specialist, zoals een revalidatiearts, orthopeed of reumatoloog.

Vanuit de aanvullende zorgverzekering wordt een brace vaak ook vergoed als u aan de bovenstaande voorwaarden voldoet en de brace bedoeld is voor tijdelijk gebruik, bijvoorbeeld bij een blessure of na een operatie. Raadpleeg de polis van uw zorgverzekering of neem contact op met uw zorgverzekeraar. U kunt ook de nota van de brace opsturen samen met de verwijzing van de arts. De zorgverzekeraar gaat dan zelf kijken of u recht heeft op vergoeding.

Verder belangrijk

Als u vanuit de basisverzekering geen vergoeding krijgt van de brace heeft u recht op uitleg van de zorgverzekeraar. Dit wordt vaak per brief duidelijk gemaakt. U betaalt geen eigen bijdrage voor een (sport)brace. Wel kan een eigen risico van toepassing zijn als de brace wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Voor de aanvullende verzekering geldt geen eigen risico.

Voor het aanschaffen van een brace kunt u terecht bij een orthopedische instrumentmaker, een thuiszorgwinkel of een fysiotherapeut. In het geval van een verwijzing, krijgt u van de specialist vaak een adres toegewezen waar u de brace kunt aanschaffen. Let er wel op dat de leverancier van de brace een contract heeft met uw zorgverzekeraar. Vraag vooraf toestemming van de zorgverzekeraar als de brace op maat gemaakt moet worden.

Bron: Zorgwijzer.nl
Door: redactie ICD App