Terug

Genetische factoren obesitas in kaart gebracht

Twee grote internationale studies tonen aan dat meer dan 140 genetische loci een rol spelen bij het ontstaan van obesitas. Een loci is de biologische betekenis voor de plaats waar een gen zich op een chromosoom bevindt.

Bevindingen
Onderzocht werd de aanmaak en afzetting van buikvet en de link met BMI en de aanmaak van vetcellen en het regelen van de suikerhuishouding in het lichaam. De onderzoekers concluderen dat 49 loci bij mannen en vrouwen van plek in het lichaam verschillen. De vetverdeling bij mannen en vrouwen is dan ook anders.Ze ontdekten ook dat vele genlocaties gelinked zijn aan processen in de hersenen die te maken hebben met eetlust en het omzetten van voedsel in cellen van het lichaam.

Werkmodel
Al deze genetische gegevens dragen bij aan de ontwikkeling van ‘een werkmodel van de biologie van obesitas’ ,aldus het onderzoeksteam. Daarmee ontstaat een hanteerbaar beeld hoe de medische wetenschap obesitas te lijf kan gaan. Aan de onderzoeken werkten ook medewerkers van de universiteiten van Maastricht, Amsterdam, Leiden, Rotterdam, Utrecht en Groningen mee.

Lees meer

Bron: Medisch Contact
Door: redactie ICD App