Terug

Defibrillatie kan straks met lamp in plaats van elektriciteit

Defibrillatie - waarbij de hartslag met een elektrische schok wordt gestabiliseerd - kan in de toekomst misschien zonder elektriciteit.

Door een hart in te spuiten met lichtgevoelige eiwitten en vervolgens een lamp op de borst te zetten, kan een hart zonder pijn of schade stabiel gemaakt worden. Ook pacemakers zouden van de nieuwe techniek gebruik kunnen maken.

Een beschrijving van de techniek verschijnt in vakblad Nature Communications. Het gebruiken van lichtgevoelige eiwitten heet optogenetica en is de laatste tien jaar in opkomst. Het wordt onder andere gebruikt om het gedrag van hersencellen te beïnvloeden, wat (in muizen) zou kunnen helpen bij het bestrijden van psychiatrische aandoeningen.

In het hart helpen de eiwitten door de hartcellen open te zetten. Op deze manier kunnen elektrisch geladen ionen door de cellen stromen, wat hetzelfde effect zou hebben als een stroomstoot van een apparaat.

De techniek is op dit moment alleen in computermodellen getest. Daarin hebben onderzoekers een hart nagebouwd, met alle cellen, aders en bloedkamers erin. En in dit model werkt de techniek erg goed. Voorlopig zijn er echter nog geen plannen voor tests met een echt hart; omdat de risico's daar zo groot zijn, moeten er eerst nog veel meer computertests gedaan worden.

Bron: Volkskrant
Door: redactie ICD App