Terug

Reistips met uw ICD

De komende periode zullen weer veel reisbestemmingen worden aangedaan. Alhoewel reizen voor een ICD-drager gewoon mogelijk is brengt dit wel enige voorzorgsmaatregelen met zich mee. In het ICD-handboek vindt u allerlei items en tips om het reizen met een ICD zo plezierig mogelijk te maken. Enkele zaken lichten wij er voor u uit.

Ziekenhuis
Voordat u op vakantie gaat is het verstandig na te gaan of er een ziekenhuis in de buurt is waar u in geval van nood terecht kunt. Op de website van uw ICD fabrikant vindt u hierover meer informatie en adressen.

Luchthavens
Toon de beveiligingsbeambte uw ICD-pas en vraag of ze u handmatig willen fouilleren als dat nodig is. Soms laat de ICD het alarm van de poortjes afgaan omdat implantaten metaaldeeltjes bevatten. Hoewel de kans heel klein is, kan een metaaldetector ervoor zorgen dat uw ICD niet goed meer werkt. Wil men dit perse wel, vraag dan om de detector niet op de ICD of pacemaker te plaatsen of liefst zo kort mogelijk.

Het passeren van de beveiligingspoortjes op een vliegveld is niet gevaarlijk voor u of uw ICD. Binnen de Europese Unie moeten detectiepoortjes m.b.t. medische implantaten voldoen aan veiligheidsnormen. Als dit niet zo is, moet dit op de detectiepoort met een gele sticker zichtbaar zijn. Op veel vliegvelden wordt de bodyscan gebruikt. Deze levert voor dragers van een ICD of pacemaker geen risico op.

Rijden in het buitenland
Als Nederlandse ICD-drager mag u met een geldig code 100 of 101 rijbewijs in het buitenland rijden.

Adviezen bij Shock in het buitenland
• Geen klachten na de shock.
U kunt wachten met de controle van de ICD totdat u weer terug bent. Bij twijfel kunt u altijd contact opnemen met uw ICD-centrum om te overleggen.
• U voelt zich niet goed na een shock of u heeft meerdere shocks na elkaar.
Zoek direct contact met een arts of ziekenhuis, of bel direct een ambulance. Neem ook altijd contact op met uw behandelend arts in eigen land.
• Draag altijd uw ICD-pas bij u, daarop kunnen hulpverleners direct belangrijke informatie vinden.

Meer specifieke info leest u in het handboek onder Reizen.

Bron: icd
Door: redactie ICD App